Да работим заедно за младите хора на България!

  + 359 897 937 357 

9000 Варна, ул. Преслав 4

HomeНовининовиниПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ EDIBO

ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ EDIBO

Информационна среща за представяне на проект “EDIBO: Европейски дигитални обучителни лаборатории” се проведе на 28.05.2019г. в Хотел-галерия Графит във Варна.

По време на събитието, организирано от Институт за Младежки Инициативи и Иновации (ИМИИ) като национален партньор по проекта, бе споделена идеята на проекта, насочен към драматичния проблем на младежката безработица в Европа. Информационната среща целеше не само да представи целите и дейностите на EDIBO, но и да е основа за създаване на сътрудничество между участващите заинтересованите институции,  както и да повиши осведомеността сред целевата група (NEETs) и частни предприятия, действащи на местно и регионално ниво.

Събитието бе официално открито от г-жа Полина Антонова, Председател на УС на ИМИИ, която представи накратко дейността на сдружението и презентира проект EDIBO и ролята на института в изпълнението му на национално ниво.

Вдъхновен от модела „Ускорено обучение по технологични умения“, разработен от Световната банка, проектът използва изцяло новаторски подход, като дава централна роля на местния бизнес и неговите нужди от млади служители със специфични знания. EDIBO е насочен към младите хора на възраст до 30 г., които не учат, не работят и са изложени на риск от социално или трудово изключване (младежи с ниски доходи, жени, мигранти, младежи от селските райони).

За тези млади хора, партньорските организации ще създадат „Европейски дигитални обучителни лаборатории“ в своята страна. Това са 10 седмични интензивни обучителни курсове, насочени основно върху доразвиване на дигиталните умения на младежите, включително и езиково обучение. След обучителната фаза, младежите ще стажуват във „фирми-спонсори“ на проекта.

В резултат на изпълнението на 3 годишния проект се очаква да бъдат обхванати 1050 младежи, най-малко 500 от тях да получат работа, а 100 младежи да станат самостоятелно заети, благодарение на придобитите знания и умения.

Срещата приключи с дискусия между участващите представители на местни бизнес фирми, асоциации, Икономически Университети Варна, областна администрация Варна, община Варна и община Девня, Териториално статистическо бюро – Североизток, РАПИВ, Варненска Търговско-Индустриална Камара, Научно-Технически Съюз Варна и завършващи младежи от Варненската Търговска Гимназия.

Проект EDIBO (www.digitalbootcamps.eu) включва партньори от 7 държави: Гърция, България, Литва, Италия и Испания и е финансиран по EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment (Фонд за младежка заетост на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм 2014 г. – 2021 г.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2022 © Институт за Младежки Инициативи и Иновации