Да работим заедно за младите хора на България!

  + 359 897 937 357 

9000 Варна, ул. Преслав 4

HomeНовининовини#SIMPLE: Стартира нов проект в подкрепа на спорта за младежите с увреждания

#SIMPLE: Стартира нов проект в подкрепа на спорта за младежите с увреждания


#SIMPLE: Стартира нов проект с участието на ИМИИ в подкрепа на спорта за младежите с увреждания


Институт за младежки инициативи и иновации (ИМИИ), заедно с още три организации от Италия, Гърция и Франция има одобрен проект за изграждане на връзка между спорта, социалното включване и опазването на околната среда. Чрез физическа активност, устойчиви практики и връзка с местната природа, 14 месечният проект “SIMPLE – Спорт, Включване, Движение, Участие, Учене, Околна среда” цели да насърчи приобщаването чрез спорта и равното участие в спорта за младежи с увреждания. Проектът е финансиран по Програма ERASMUS-SPORT-2023, а водещ партньор е Moana60 Spirit of Community APS от град Виченца, Италия.

В рамките на проекта ще се реализират дейности, чрез които да се насърчи участието на младите хора (до 15г.) в спорта от ранна възраст, за да се създадат навици за цял живот, и да се повиши осведомеността на гражданите за тяхното въздействие върху околната среда чрез включването им в устойчиви спортни дейности. Предвидените спортове, като ветроходство, сърф, катерене, бягане и много др. ще имат за цел да установят връзка за участниците между приобщаването, природата и спорта. Ще се  използва неформалното екологично образование и гражданската наука като подход за ангажиране на участниците да взаимодействат с природата и да се научат как да минимизират въздействието си върху околната среда чрез устойчиви спортни практики. Освен това ще се ангажират младежи и хора с увреждания в спорта с методи за учене, които се фокусират върху участниците и техния опит в спорта и тяхната среда, развиване на умения в нов спорт, ценности по отношение на тяхното въздействие върху климата, както и съпричастност за осигуряване на пространства, които са приобщаващи и достъпни за всички.

В краят на месец Март 2024г. партньорите по проекта Moana60 Spirit of Community APS (Moana60) – Италия, Център за образование и иновации (InnoVED) – Гърция, Институт за младежки инициативи и иновации (ИМИИ) – България и Европейска асоциация за местна власт (ALDA) – Франция ще проведат първата си работна среща в италианския град Виченца, за да обсъдят текущите дейности по проекта и видовете спортни дейности за младежи, които ще се проведат до края на годината в партньорските страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2022 © Институт за Младежки Инициативи и Иновации